top of page

Tannbehandling

Tannhelse er et svært viktig fokusområde, særlig hos voksne og eldre dyr. Ikke bare gir problemer med tenner og tannkjøtt lokalt ubehag i munnen, men det kan også skade dyrets allmenntilstand og indre organer. Akkurat som at vi mennesker har behov for regelmessige tannlegebesøk, har også våre firbeinte venner behov for oppfølging hos tanndyrlegen.

80 % av alle hunder og 70 % av alle katter over 3 år har et tannhelseproblem. Sykdom i munnhulen kan være vanskelig for eier å oppdage, og mange dyr går derfor med uoppdagede kroniske plager. Det viktigste symptomet på nedsatt tannhelse er dårlig ånde. Ellers ser vi misfargede tenner,løse tenner, rødt og/eller blødende tannkjøtt, endring i spisevaner, vektreduksjon, slapphet og irritabilitet.

Munnhuleundersøkelse

Dårlig ånde, sikling, problemer med å tygge eller endret spisemønster, sår, kuler, fremmedlegemer, forandret stemme eller svelgproblemer er eksempler på tilstander hvor det er viktig å få gjort en grundig munnhuleundersøkelse. Og så lett som det kanskje høres ut, en slik undersøkelse er umulig å gjøre ordentlig på våkent dyr. Derfor vil vi alltid om det er indikert sedere dyret for undersøkelse.

Når dyret sover vil vi inspisere, kartlegge, dokumentere og vurdere behov for videre oppfølging og behandling.

Fjerning av tannstein

Når tannstein er påvist, og særlig når den affiserer omkringliggende vev, bør den raskest mulig fjernes. For at dette skal kunne gjøres på en god og grundig måte blir dyret medikamentelt beroliget. Selve fjerningen av tannsteinen skjer ved hjelp av en ultralydmaskin som skånsomt fjerner belegget uten å skade tennene. Deretter blir tennene skylt og polert. Poleringen gjør at tannoverflaten blir glattere slik at det skal blir vanskeligere for plakk og tannstein å dannes på nytt.

Tannrøntgen

"Toppen av isfjellet" er et mye brukt begrep, og når det gjelder tenner passer det perfekt. Det er bare en liten del av tannen som er synlig inne i munnen, og for å få vurdert tannhelsen er det derfor i mange tilfeller nødvendig å foreta tannrøntgen. Ved hjelp av røntgenbilder av de enkelte tennene kan vi vurdere både tennene selv og det omkringliggende vevet, og deretter legge en behandlingsplan.

Tanntrekking

Dersom det blir påvist permanent skade på en tann må den trekkes. Tanntrekking er nødvendig i tilfeller hvor det er forandringer i rota eller kronen på tannen, eller dersom tannen er løs på grunn av langvarig betennelse i tannkjøttet. Alle disse tilstandene er smertefulle og time til tanntrekk blir prioritert så raskt som mulig.

Tanntrekking foregår under anestesi, og vi bruker også lokalbedøvelse. De ulike tennene har forskjellig anatomi og spesielle teknikker brukes for å trekke dem. Røttene er lange, og mange tenner har 2 eller 3 røtter. Ofte er det derfor nødvendig å borre i beinvevet rundt tannen for å få fjernet dem. Hullet etter tannen blir sydd igjen med en tråd spesielt laget for munnhulen som løses opp av seg selv.

Please reload

bottom of page