top of page

Livmorbetennelse hos hund

Livmorbetennelse, eller pyometra, er en tilstand som rammer mange tisper.


Risiko

Livmorbetennelse er svært vanlig hos tisper. Det er aller vanligst hos eldre tisper, men kan forekomme i alle aldre (dog kun etter kjønnsmodning).


Livmorbetennelse oppstår vanligvis 1-3 måneder etter løpetid, men også etter drektighet, abort og fødsel.


Symptomer

Symptomene på livmorbetennelse varierer, og sykdommen kommer ofte snikende. Tispene kan være i relativt god form med lite allmennpåkjenning, eller også bli veldig dårlige.

Mange har unormal utflod fra skjeden, men ikke alle. Farge og lukt kan variere. Når det kommer utflod kaller vi det en åpen pyometra, om det ikke kommer utflod er det en lukket pyometra. Det er cervix, altså livmorhalsen som er henholdsvis åpen og lukket i disse tilfellene. Lukket pyo er vanskeligere å oppdage, og kan også innebære større fare.

Noen tisper drikker og tisser veldig mye når de har livmorbetennelse.

Feber forekommer hos noen, men ikke så veldig mange faktisk.


Diagnostikk

Man stiller diagnosen livmorbetennelse ut i fra historie, symptomer og prøver. Som regel vil ultralyd være det endelige diagnoseverktøyet, da ser vi pussfylt livmor. Men andre prøver som blodprøve og urinprøve er også viktig for å få riktig støttebehandling.


Behandling

Behandling av livmorbetennelse er kirurgisk fjerning av livmor og eggstokker, sammen med støttebehandling som intravenøs væske, betennelsesdempende, smertestillende, kvalmestillende osv. tilpasset den enkelte pasient.


Under ses bilde av livmor og eggstokker etter at de har blitt fjernet fra en tispe med livmorbetennelse. Livmoren er helt fylt med puss.Livmorveggen er også misfarget og tykkere enn normalt pga betennelsen. Blodkarene som går til livmoren er også kraftig forstørret.Oppfølging De fleste tisper kan reise hjem samme dag eller dagen etter inngrepet. Etterkontroller tilpasses den enkelte pasient, men vanligst en kontroll de første dagene og så gjerne ved ca 2 uker for kontroll av sår og eventuelt sting.Prognose

Det er svært god prognose ved livmorbetennelse, de aller aller fleste tisper blir helt friske og får ingen ettervirkninger etter en livmorbetennelse.


Ubehandlet vil livmorbetennelse føre til død/avliving.

Komentáře


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page