top of page

Kastrering av tispe vha kikkhullKastrering av tisper er et kirurgisk inngrep som gjøres relativt ofte på klinikken. Den vanligste indikasjonen er pyometra (livmorbetennelse), som er en tilstand som er veldig vanlig hos tisper. Men, det er også mange andre grunner til at tisper blir kastrert. Det kan være hormonforstyrrelser, unormale blødninger, svulster i livmor eller eggstokker, plager med innbilte svangerskap, diabetes, Cushing og annet.


Tidligere måtte man gjøre et fullt bukinngrep for kastrering, altså gjennom et langt innsnitt i midtlinjen under magen for å få tilgang og oversikt.


I dag gjøres de aller fleste kastreringer hos oss enten laparoskopisk eller laparaskopi assistert. Det betyr at vi bruker kun små innganger gjennom bukveggen, kikkhull, og bruker instrumenter og kamera fra utsiden. Dette gir svært god oversikt og forstørrelse og adkomst til å gjøre et slikt inngrep.


Det gjør også at det kirurgiske såret/åpningen blir mye mindre enn ved tradisjonell kastrering, noe som gir lavere risiko, mindre smerte og kortere rekonvalesenstid for pasientene etter operasjon.


NB1: I enkelte tilfeller er forandringene i livmor eller eggstokker så store at de ikke lar seg fjerne gjennom en liten åpning. Da kan vi måtte åpne opp mer, rett og slett for å få innholdet ut.

NB2: Vi har fått noen spørsmål om vi kan gjøre keisersnitt laparoskopisk/med kikkhull. Men ved keisersnitt skal man få valper/kattunger ut av livmoren og man trenger derfor en større åpning gjennom buken.


NB3: Ikke alle dyrleger har utstyr for endoskopi/laparoskopi. Når vi sier at disse inngrepene nå gjøres laparoskopisk som før ble gjort med tradisjonell kirurgi, så gjelder det hos oss. Vil du har kastrert tispa de laparoskopisk må du finne en dyrlege som har utstyr og kompetanse til det, som f.eks. hos oss.


Under ser du bilde av magen til Jämthunden Toya rett etter laparoskopisk kastrering. Et lite sår rett bak navlen, og et lite sår rett foran bekkenkanten.

Har du spørsmål om kastrering av tispe eller annen endoskopi? Send oss en epost post@melhusdyreklinikk.no så hjelper vi!Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page