top of page

ICG guidet kirurgi


Som første og eneste dyreklinikk i Norden kan vi tilby ICG guidet kirurgi. Dette er teknologi som gir oss mange muligheter i både diagnostikk og behandling, spesielt i kirurgisk behandling av ulike former for kreft og sirkulasjonsforstyrrelser.


Hva er ICG guidet kirurgi? Dette er kirurgi hvor man bruker et fluorescerende stoff - indocyaningrønt - for å bedre visualisere områder under kirurgiske inngrep. Vi injiserer stoffet enten i blodstrømmen eller i vev av interesse, og så brukes spesielle kamera med NIRF teknologi for å fange opp fluorescensen og visualisere dette via ulike filtre på skjerm.


Når brukes ICG guidet kirurgi?

Det er svært mange bruksområder for denne typen teknologi. De vanligste behandlingene vi bruker dette for per i dag er følgende:


  • Kirurgisk behandling av kreft

  • Sirkulasjonsforstyrrelser

  • Kirurgisk fjerning av galleblære


Ved kirurgisk behandling av kreft er vi 1) opptatt av å fjerne hele svulsten, med marginer, og 2) opptatt av å vite om det er metastaser/spredning og i så fall til hvor. Det er vanlig å fjerne kreftsvulster med margin og samtidig fjerne tilhørende lymfeknuter. Problemet er at det ikke alltid er så lett å vite hvilke lymfeknuter som hører til å det kan også være vanskelig å finne dem. Hvis vi injiserer ICG i vev inntil svulsten vil vi kunne følge lymfedrenasjen og finne de relevante lymfeknutene.


Ved tarmproblemer som torsjon eller fremmedlegemer eller invaginasjon er en av de viktigste faktorene for prognose at eventuelt nekrotisk vev uten fungerende blodforsyning oppdages og fjernes. Tidligere måtte vi gjette ut i fra farge på vevet, mens nå kan vi injisere ICG og bruke kamerateknologien til å følge sirkulasjonen i blodkarene. Slik kan vi vite sikkert om vev fortsatt har blodforsyning og derfor kan berges, eller har mistet blodforsyningen og derfor må fjernes.


Å fjerne galleblæra er en operasjon som gjøres for å behandle eller forebygge galleobstruksjon hos dyr med unromalt innhold i galleblæra. Da er det ytterst kritisk at gallegangen er åpen. Tidligere måtte man åpne tarmen og gå opp igjennom gallegangen for å teste at den fortsatt er åpen, før man kunne fjerne galleblæra. Nå kan vi injisere ICG og se at gallen strømmer igjennom gangen før galleblæra fjernes.



Alle disse metodene bidrar til bedre prognose for pasienten i hvert enkelt tilfelle. Det er svært tilfredsstillende å kunne bruke ICG og NIRF teknologi for å gi bedre resultater.


Opmerkingen


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page