top of page

HJELP, tannpuss??! -Hvordan pusse tenner hos hund og katt?Vi snakker mye om tannpuss hos oss! For unge dyr, voksne dyr, og eldre dyr. Vi anbefaler daglig tannpuss for alle!


Ikke bare gir dette friskere tenner, bedre helse og bedre ånde, men over hunden og kattens liv vil det faktisk også bidra til å spare mye i utgifter til tannbehandling. Vinn-vinn!


Men mange lurer forståelig nok på hvordan man skal begynne med tannpuss. Hvordan pusser man egentlig tennene på en hund eller katt?


Her kommer tipsene:


Du trenger:

 1. TANNBØRSTE En børste tilpasset størrelsen på dyret, laget for dyr eller en soft barnetannbørste.

 2. TANNPASTA Spesial tannpasta laget for dyr, velg en smak de liker!

 3. TÅLMODIGHET Ok, det krever litt tålmodighet å begynne med tannpuss. Men når man kommer over bøygen blir dette en del av den daglige rutinen og det går mye bedre enn man hadde trodd!


Teknikk:

 • Tannpuss skal være en positiv opplevelse. Gradvis tilnærming og positiv forsterkning med mye ros og noe godt som belønning er helt nødvendig for å lykkes.

 • Du trenger bare børste utsiden av tennene, den siden som er ut mot leppene.

 • Ikke forvent for mye de første gangene. Vær heller rask og kort, for så å holde på litt lenger neste gang.

 • Hvis du er redd for å bli bitt, stopp. Det er ikke verdt å skape farlige eller negative situasjoner.

 • Begynn med å la dyret bli kjent med tannbørsten og tannpastaen. Gi litt tannpasta som godbit, gjerne på fingeren. Å lære tannpuss er mye enklere med en tannpasta dyret liker. Vurder å bytte om den du har ikke faller i smak.

 • La dyret bli vant til at du tar på hodet, i ansiktet, på leppene og på tennene med hendene/fingrene.

 • Løft på leppene, og gni forsiktig på tennene og tannkjøttet med fingeren. Gjerne med litt tannpasta på.

 • Når dyret er vant til og aksepterer at du gjør alt dette kan du introdusere tannbørsten. Ha tannpasta på børsten. Begynn med å la dyret slikke tannpastaen av børsten.

 • Med tannpasta på tannbørsten, begynn å børste forsiktig på tennene i det området hvor dyret best aksepterer at du berører munnen. Børst med rolige bevegelser, og fokuser på området i overgangen mellom tann og tannkjøtt. Ikke børst for lenge av gangen.

 • Gradvis jobb deg rundt i munnen slik at dyret blir vant til å børste alle tennene. Du trenger ikke å skrubbe, børst rolig og forsiktig.

 • Ca 30 sekunder på hver side av munnen, en gang daglig, er målet


Tips:

 1. Noen synes det er enklere med en fingertannbørste enn en lengre tannbørste. Velg det du synes fungerer best.

 2. Man er ikke nødt til å bruke tannpasta. Men pga smaken gjør det det ofte enklere. NB ikke bruk tannpasta for mennesker.

 3. Sitt gjerne bak dyret og/eller arbeid bakfra når du skal pusse. For de fleste er dette mye enklere enn å jobbe forfra.

 4. Om det er vanskelig med tannbørste, forsøk med fingervott eller wipes. Det fungerer også veldig bra og kan være enklere å lære inn.

 5. Mange tror de må åpne munnen og pusse rundt på alle tennene. Kommer dere dit at det fungerer så er det helt topp! Men fokus skal være på utsiden av tennene, det er her tannproblemene til hunder og katter starter!

Hyppighet:

Anbefalingen er daglig tannpuss. Plakk begynner å forme seg 8 timer etter forrige tannpuss, og plakken begynner å mineralisere (bli til tannstein) etter 48 timer. Det betyr at tannpuss sjeldnere enn annenhver dag faktisk er bortkastet når det gjelder forebygging av plakk og tannstein. Tannpuss sjeldnere enn annenhver dag kan fortsatt ha en viss effekt mot gingivitt om man bruker riktig tannpasta og tanngel, men den generelle helsegevinsten er da mye mindre.


Alternativer til tannpuss:

For deg som ikke lykkes med regelmessig tannpuss finnes det en trøst. Vi har tips, triks og produkter som kan hjelpe uten pussing. Det er ikke like bra, men det er bedre enn ingenting. Les mer her.


Tannpuss krever en innsats. Men til gjengjeld forebygger og behandler du hunder og katters vanligste lidelse -og kan spare mye!


Masse lykke til!!!

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page