Halthetsutredning
- Melhus Dyreklinikk
- 16. mai
- 1 min lesing

Undersøkelser av halthet kan noen ganger være enkle og rett frem, mens andre ganger krever det grundigere utredning for å finne ut hvor problemet sitter og anbefale beste behandling.
Vi starter med en sykehistorie og klinisk undersøkelse, hvor vi vurderer hundens holdning, bevegelser, og palperer muskulatur og ledd. I tillegg bruker vi ulike hjelpemidler for å få et mer nøyaktig bilde:
Ortopediske tester for å lokalisere smerte eller instabilitet i ledd.
Nevrologiske undersøkelser ved mistanke om påvirkning av nerver.
Røntgen, ultralyd eller MR/CT for å se på bein, ledd og bløtvev.
Trykkmålere og ganganalyse ved behov for objektive målinger.
For mer komplekse pasienter eller ved uklare symptomer, kan vi også bruke vanntredemølla vår som en del av utredningen. Dette gir oss mulighet til å observere hundens bevegelsesmønster under kontrollerte forhold, med varierende belastning på leddene. Vannet gir oppdrift og motstand, som fremhever selv små variasjoner i steglengde, asymmetri og muskelbruk – noe som ofte er vanskelig å se i vanlig bevegelse på land. På denne måten kan vanntredemøllen bidra til å avdekke subtile haltheter og gi verdifull informasjon i det diagnostiske arbeidet.
Tverrfaglig samarbeid er viktig for behandling av haltheter, og ofte er både veterinær, dyrepleier og rehabiliteringsterapeut involvert i en halhetsutredning.
Comments