Forgiftning: Rottegift
Frøya er litt lei seg. Hun hadde nemlig lekt med musegiftboksen, spist hull på den og fått i seg noen korn. Da ble det hastetur til oss, for å få oppkastmiddel og følges opp med blodprøver.
VIKTIG:
Dersom man har mistanke om at et dyr har spist i seg rottegift så skal man umiddelbart ta kontakt med dyrlege. Akuttbehandling ved mistanke om inntak av rottegift er å indusere oppkast, det vil si at vi gir et oppkastmiddel som de aller fleste hunder kaster opp av. Dessverre er det vanskeligere å få katter til å kaste opp, men vi prøver også der. Oppkast bør skje så snart som mulig etter inntak, helst innen 1-2 timer men uansett om det også er lenger så er det verdt å prøve å få ut mest mulig. Dette betyr at dere uten opphold skal inn til akuttime.
NB det samme gjelder om det heter rottegift eller musegift, men ta gjerne med boksen, nøyaktig navn på boksen eller et bilde av boksen/innholdet slik at det kan korrekt identifiseres.
I tillegg til at vi gir oppkastmiddel og overvåker effekten av dette, må vi forberede oss på en eventuell effekt av forgiftningen. Rottegift som inneholder antikoagulant (gjelder de aller fleste) gir blødningstendens og effekten inntrer innen 48-72 timer. Derfor tar vi baseline blodprøve på akuttimen, som følges opp med blodprøve etter 48 timer og 72 timer. Dersom man ser at koagulasjonstiden endrer seg mellom 0 prøven, 48 t og 72 t så må man starte behandling med vitamin K som er motgift. Dette må gis så lenge som 2 eller 4 uker avhengig av rottegift type. Effekten overvåkes underveis.
Forgiftninger er ikke til å spøke med, og uansett om det er rottegift eller andre substanser man mistenker at hunden eller katten har spist så ta kontakt med oss umiddelbart. Noen ganger kan vi beregne at de ikke har spist så mye at det er farlig. Andre ganger må vi raskt sette igang behandling, tilpasset type forgiftning.
Dette kan vi mye om, ta kontakt med oss så hjelper vi!
Kommentarer