top of page

Beinbrudd hos hund


Beinbrudd (fraktur) hos hund er ikke uvanlig, og skyldes alltid en form for traume. Det kan være fall, slag, påkjørsel osv som er årsak til beinbrudd.


I teorien kan alle bein i kroppen fraktureres. Noen er vnaligere enn andre, fordi de ligger mindre beskyttet i kroppen.


Noen ganger er skaden beinbrudd alene, men siden dette skyldes traumer så kan også andre strukturer være skadet. Bløtvevet rundt frakturen er nesten alltid skadet i større eller mindre grad, men indre organer, nerver, blodkar osv kan også være skadet. Og noen ganger er det også mer enn en fraktur samtidig. Det er viktig å få et godt overblikk over omfanget av skaden før behandling.


Felles for alle frakturer er at de trenger stabilitet og ro for å gro. Dette kan oppnås på ulike måter.


De aller, aller fleste frakturer må stabiliseres kirurgisk. Da bruker vi kirurgiske implantater for å holde frakturene på plass til de har fått hele. En sjelden gang kan det bli stabilt nok med bandasjering, og faktisk finnes det også bein i kroppen som har naturlig stabilisering nok av omrkingliggende vev til å hele uten kirurgi eller inngripen.


Man må regne at heling av frakturer tar fra 6-12 uker. Det vanligste er ca 8 uker.


I helingsperioden må hunden holdes rolig. Den må gjerne bruke kroppen, men under kontrollerte former. Det er alfa og omega for best mulig prognose.


Ortopedisk kirurgi, altså kirurgi på kroppen bein, krever kunnskap, erfaring og ikke minst utstyr. Alt i fra bittesmå bein på dyr under 1 kg til store bein på dyr over 100 kg krever åpenbart et stort utvalg av utstyr og implantater!


Hos oss har vi et helt team med erfarne veterinærer som er ansvarlige for ortopedisk kirurgi. Gjennom over 15 år som veterinærer med stor interesse for kirurgi og omfattende videreutdanning innen området har vi opparbeidet oss et solid grunnlag for å tilby den beste behandling av beinbrudd og andre ortopediske lidelser. Vi har også gode kollegaer vi planlegger og diskuterer pasienter med når det er omfattende skader eller skader utenom det vanlige.


Kontakt oss gjerne om du har spørsmål rundt behandling av frakturer, vi hjelper alltid så godt vi kan!


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page