top of page

Artroskopi


Undersøkelser av ledd er en stor del av jobben vi gjør på klinikken. Mange typer halthet og bevegelsesproblemer skriver seg fra ledd, og da er det flere ulike metoder vi bruker for å finne diagnose og behandling. Halthetsundersøkelse hvor bevegelser og posisjon vurderes er utganspunktet for alle slike undersøkelser, med palpasjon og manipulasjon. I tillegg er ofte røntgen, ultralyd og CT aktuelle diagnostiske hjelpemidler.


Artroskopi er en metode for diagnostikk og behandling av ledd, hvor man bruker kamera gjennom små åpninger (kikkhullskirurgi) for å undersøke og behandle inne i ledd. Der man tidligere måtte åpne leddet kirurgisk for å få tilgang og for å se, så kan man nå gjøre dette minimalt invasivt og også med enda bedre resultater fordi man får fantastisk oversikt, stor forstørrelse og kommer til overalt uten å åpne.


Artroskopi er vanligst brukt i skuldre og albuer, f eks ved bruskløsning i skulder og albueleddsdysplasi. Men det er i utgangspunktet aktuell metode i alle ledd, og vi er en av få klinikker som også har nødvendig utstyr for å undersøke andre ledd som f.eks. carpus, tarsus og kneleddet artroskopisk. Dette krever nemlig spesialutstyr utover vanlige skop.


Det leddet vi oftest undersøker artroskopisk er faktisk kneleddet. Dette fordi alle korsbåndskader undersøkes artroskopisk hos oss ifm korsbåndsoperasjoner. Dette er en unik måte å inspisere korsbåndsskaden på, fordi man får direkte visualisering av korsbåndene i stor forstørrelse. I tillegg får man undersøkt meniskene, som er viktig å se på ift samtidig meniskskade, og andre leddbånd, leddkapsel, brusk og generell inflammajson og artrose i leddet.


Artroskopi av kneleddet er alltid en del av en korsbåndsoperasjon hos oss.Bildet i artikkelen er fra artroskopi av kneet på en labrador. Er det ikke flott?


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page