top of page

Julefarer for hunder og katter

Julen er en tid for hygge og kos. Vi pynter med juletre, juleblomster, julelys og julepynt, vi spiser god julemat og ofte koser vi oss litt ekstra med julegodterier.

Men julen er også en travel tid for akuttberedskapen for våre kjæledyr. På dyreklinikken møter vi ofte julerelaterte skader og sykdom hos både hunder og katter. Aller oftest er det fordi vi i julen har mer stående fremme, både av spiselige og ikke spiselige ting. Her er de vanligste, med tips om hva man bør være oppmerksom på.

JULEPYNT

Juletråd

Tråden vi pakker julegavene våre inn med, er gjerne morsomme leker for hunder og spesielt kanskje katter. Og utrolig nok blir det fristende å spise disse. Problemet om de kommer ned i

magetarmkanalen er at tråden enten hekter seg i tungen på vei ned, eller at den på vei gjennom tarmen skjærer seg igjennom tarmveggen. Symptomene vil variere med hvor tråden sitter fast, men dårlig matlyst, slikking rundt munnen, oppkast, magesmerter og noen ganger blodig eller svart avføring kan være symptomer.

Julekuler

…er jo til for å knuses, ikke? Mange katter og hunder elsker juletrær med dinglende kuler, spesielt den yngre garde. Kulene kan knuse og være skarpe, eller de kan svelges hele og bli sittende fast i magetarmkanalen. Det er ikke den ting vi ikke har måttet hente ut fra en magesekk eller en tarm.

Julelys

Levende lys er potensielt brannfarlige, og fra tid til annen ser vi brannskader på dyr. Både på grunn av flamme, men også på grunn av varm stearin.

Juleblomster

Mange av blomstene vi pynter med i julen er giftige. For eksempel julestjerne og misteltein. Her er det sjelden snakk om alvorlige forgiftningstilfeller, men mer av type mild diare og oppkast. Vi anbefaler likevel å unngå at kjæledyr "beiter" på juleblomster.

JULEAKTIVITETER

Veldig mange benytter anledningen i julen til ekstra mange og lange turer ute med hunden. Og det er flott å nyte fridager sammen i aktivitet. Men akkurat som for oss tobeinte, er det flere beinbrudd, fallskader og kuttskader for hundene våre i høytiden. Det skal ikke legge en demper på aktiviteten, men det er to ting som går igjen hos oss: stålkanter på ski og hundeføtter går dårlig sammen! Og skare snø krever potesokker.

JULEMAT

Fettrik mat

Hver jul kommer det hunder til klinikken som har forspist seg på feit julemat. Det kan være at restene som stod på kjøkkenbenken ble for fristende i et ubevoktet øyeblikk, men også at familien har delt broderlig at julemåltidet uten å tenke på konsekvensene. For mange går dette veldig bra, og man skal ikke overdramatisere dette, men for noen hunder kan brått inntak av fettrike måltider gi alvorlig sykdom.

Det vanligste problemet etter et sånt uheldig måltid for hunden eller katten er symptomer fra magetarm. Det vil si som oftest oppkast og/eller diare. Dette er som regel selvbegrensende i løpet av en dag eller to, men kan i enkelte tilfeller være alvorlig og måtte behandles.

Mer alvorlig er det om hunden får pancreatitt, eller bukspyttkjertelbetennelse. Bukspyttkjertelen er viktig i fordøyelsen av fett, og kan få problemer ved plutselig fettrike måltider. Symptomer er som regel magesmerter og slapphet, med eller uten oppkast og/eller diare. Pancreatitt kan være relativt ufarlig, men i enkelte tilfeller kan det utvikle seg til å bli svært alvorlig. Sykdommen kan også gå over til å bli et kronisk eller et stadig tilbakevendende problem. Og hunder med pancreatitt kan utvikle diabetes.

Dessuten: Mer enn en gang har vi akutt måttet ta inn hunder som har spist hele julesteka – med surringen på. Surringen egner seg dårlig i magetarmkanalen, og bør hvis det lar seg gjøre akutt kastes opp igjen.

Salt mat

Noe av maten vi tradisjonelt spiser i julen, er veldig salt. De fleste kjenner seg igjen i tørsten etter å ha spist pinnekjøtt.

Spesielt gjelder dette for eldre hunder og katter.

Deig

All deig som hever kan gi problem av to årsaker: den kan gi problemer fordi den eser opp i magesekken. Men også fordi den produserer alkohol, og derfor kan gi alkoholforgiftning.

Bein

Hunder spiser gjerne bein. Vi tenker gjerne at det er naturlig at de får bein. Og det er det, forsåvidt. Men. Spiser hunden bein, kan det sette seg fast på veien gjennom magetarmkanalen. Vi har fjernet bein som har sittet fast i spiserøret, bein som ligger i magesekken, og bein som ikke kommer ut på veien gjennom tarmen. Å ikke gi hunden bein, er en billig forsikring.

JULEGODT

Sjokolade

De aller fleste hundeeiere vet at sjokolade er giftig. Men det kan ikke gjentas ofte nok. Ikke ha sjokolade (eller annet som inneholder kakao) stående tilgjengelig for hunden. Ved inntak av sjokolade skal man ta kontakt med veterinær.

Druer og rosiner

Ikke alle er like kjent med at druer og rosiner er giftige. Her er det snakk om at liten mengde kan være veldig alvorlig. Anbefalingen er som for sjokolade å ta kontakt med veterinær.

Kunstige søtningsmidler

Xylitol, som for eksempel finnes i tyggis, er giftig for hunder. Også i små doser. Mistenker du at hunden din har spist tyggis må du umiddelbart ta kontakt med akuttvakt. Xylitol utløser en voldsom insulinfrigjøring i kroppen som kan gi symptomer på føhling eller i verste fall kramper og død. Førstehjelp er å gi hunden et beger med yoghurt blandet med sukker. Eller glukosesirup om du har diabetiker i hus.

Nøtter

Noen nøtter, som makedamia nøtter, er giftige.

Kommer man ut for sykdom eller skader i jula er det akuttberedskap tilgjengelig hele døgnet. Du når vakthavende direkte ved å ringe vårt telefonnummer 72 87 10 01.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page