top of page

NYE vaksine-anbefalinger for hund


Det er påvist flere tilfeller av smittsom leverbetennelse i Norge, og derfor endrer vi nå våre vaksineanbefalinger for hund.

Valper grunnvaksineres tradisjonelt ved 12 ukers alder, men nå anbefales i TILLEGG en grunnvaksine ved 16 ukers alder.

Mer om smittsom leverbetennelse, bakgrunnen for anbefalingene og korreksjon av mye uriktig informasjon som nå florerer i ulike medier finner du under.

Smittsom leverbetennelse, eller hepatis contagiosa canis (forkortet HCC), er en virussykdom som rammer hunder. Sykdommen er svært smittsom, veldig alvorlig og dessverre nesten alltid dødelig. Det finnes ingen behandling mot sykdommen, men med støtteterapi vil en liten andel smittede hunder kunne overleve.

Hundene våre vaksineres mot denne sykdommen om man følger det vanlige vaksinasjonsprogrammet (dvs grunnvaksine som valp og deretter årlig helsekontroll og vaksine). MEN, det viser seg at mellom 10 og 20 % av valpene ikke får god nok beskyttelse ved kun en grunnvaksine ved 12 ukers alder. Derfor anbefales nå TO GRUNNVAKSINER, en ved 12 ukers alder og en ved 16 ukers alder. PS! Valpene vaksineres også ved 8 ukers alder, før levering fra oppdretter.

Årsaken til at en grunnvaksine ved 12 ukers alder ikke alltid gir god nok beskyttelse, er todelt. En del valper har ikke enda et godt nok utviklet immunapparat til å svare på vaksinen, og en del hunder har fortsatt så mye maternale antistoffer fra mor at immunapparatet ikke svarer på vaksinen.

Viruset finnes hos viltlevende dyr i Norge, og den sannsynlige smittekilden her til lands er vanligvis vilt (rev, ulv og andre rovdyr).

Viruset skilles ut med alle kroppsvæsker. Det vil si blant annet spytt og urin. Dette betyr at om du ferdes i skogen og en smittet rev har tisset her, kan hunden din bli utsatt for smitte.

Viruset er svært motstandsdyktig og overlever lenge i miljøet. Det medfører derfor IKKE riktighet som står i noen media, at smittefaren er over om 1 uke!

OPPSUMMERT

Smittsom leverbetennelse er en svært alvorlig smittsom sykdom som vi må vaksinere hundene våre mot. På grunn av økt smittepress anbefaler vi nå at alle valper vaksineres mot HCC ved både 12 og 16 uker.

 

FAKTA

Det finnes to typer av hunden adenovirus, CAV-1 og CAV-2.

CAV-1 gir Hepatitis contagiosa canis (HCC) en smittsom leversykdom som nesten alltid er dødelig. CAV-2 gir kennelhoste er en infeksjon i luftveiene. Denne er ikke på langt nær like alvorlig.

Valper blir vaksinert mot HCC og kennelhoste i vaksinasjonsprogrammet. Viruset smitter via kroppsvæsker som for eksempel spytt og urin, altså dråpesmitte.

FAKTA

Symptomer på HCC

 • Oppkast

 • Diaré

 • Magesmerter

 • Blødninger, f.eks. fra nesen

 • Hoste

 • Hevelser/ødem på undersiden av hodet og halsen

 • Øyeforandringer i form av en blå skygge/hinne over øyet

 • Epileptiske anfall

 • Feber

FAKTA

Standard vaksinasjonsprogram hund Norge 8 uker (Parvo, eventuelt parvo, smittsom leverbetennelse, valpesyke, kennelhoste hvis høy smittefare eller mor med dårlig immunstatus) 12 uker (Parvo, smittsom leverbetennelse, valpesyke, kennelhoste) 16 uker (Parvo, smittsom leverbetennelse, valpesyke, kennelhoste)

1 år (Parvo, smittsom leverbetennelse, valpesyke, kennelhoste)

2 år (Kennelhoste)

3 år (Kennelhoste)

4 år (Parvo, smittsom leverbetennelse, valpesyke, kennelhoste)

osv årlig vaksine og helsekontroll Dette følger vi med på for alle våre pasienter, slik at vi hvert år vaksinerer med riktig vaksine til riktig tid. PS! Vi anbefaler at alle tisper som skal ha valper vaksineres mot parvo, smittsom leverbetennelse, valpesyke, kennelhoste siste 6 måneder før paring.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page