top of page

Info: Kastrering av hunnkatter

Kastrering av hunnkatt har heldigvis blitt svært vanlig, og kastrering anbefales for alle katter som ikke skal brukes i organisert avl. Kastrering er en fordel både for katten selv, kattepopulasjonen generelt og for så vidt også for eieren av katten.

Det er vanlig og anbefalt å kastrere katten sin når den er omtrent et halvt år gammel, fordi det er i den alderen kattene begynner å bli kjønnsmodne. Men det er også mulig å gjøre det tidligere, og det er aldri for seint! Vi oppfordrer alle katteeiere til å få kastrert sine katter. Vi har også et tett samarbeid med omplasseringsorganisasjoner i Trøndelag, slik som Dyrebeskyttelsen i Trondheim, som sørger for at alle kattene de får inn blir kastrerte og gjør et uvurderlig arbeid for kattevelferden.

Under finner du et informasjonsskriv fra oss med en sammendrag av ting som er viktige å vite når man skal kastrere katten sin.

 

EIERINFORMASJON

Kastrering av hunnkatt

Alle hunnkatter som ikke skal brukes i organisert avl bør kastreres. Det medfører ingen reduksjon i livskvaliteten til en katt å bli kastrert.

BEHANDLING

Katten blir lagt i anestesi og livmor og eggstokker fjernes kirurgisk. Katten får både smertestillende og betennelsesdempende medisin. Det brukes ikke antibiotika ved kastrering.

PROGNOSE

Kastrering av hunnkatt er et rutineinngrep som innebærer liten risiko.

ETTERBEHANDLING

Første døgn

Katten våkner gradvis fra anestesien. Den kan være litt forvirret, slapp og ustø til å begynne med. Innen ett døgn er de seg selv igjen. Det er viktig at katten holdes på et lunt og rolig sted etter kastreringen slik at den får ro til å komme seg. Baderom/vaskerom med varme i gulvet egner seg godt både med tanke på temperatur og tilgrising. Katten kan få tilbud om vann og fôr som normalt når den er våken.

Krage/body

Katten må gå med krage eller body i 10 dager for å hindre at den slikker på såret. I denne perioden må katten holdes inne.

Sting

Stingene forsvinner av seg selv. Plasteret kan sitte til det faller av men maks 5 dager.

Medisinering

Katten skal få smertestillende hjemme. Onsior tabletter 1 tablett 1 gang daglig. Dette gis første gang dagen etter kastreringen.

Kontroll hos veterinær

Etter kastrering er det som regel ikke behov for noen etterkontroll. Dersom dere ser tegn på infeksjon (hevelse, varme eller verk) rundt snittet tar dere kontakt.

Fôring

Kastrerte katter holder seg mer i ro og har lettere for å legge på seg. I tillegg har de økt risiko for urinveisproblemer. For å forebygge dette bør katten fôres spesielt.

1) Det er viktig at katten ikke får for mye mat. Følg anvisningen på fôrsekken og vurder individuelt.

2) Det er utviklet egne diettfôr for kastrerte katter. Disse fôrene forebygger overvekt og urinveisproblemer og anbefales på det sterkeste.

HUSK!

Alle katter bør vaksineres. Først grunnvaksinering 2 ganger med 3-4 ukers mellomrom, deretter en gang årlig. Dette beskytter katten mot ulike virus som forårsaker kattepest og katteinfluensa.

Samtidig med kastreringen anbefaler vi at katten ID-merkes med en mikrochip. Katter som er ute fanger mus og fugler blir smittet med innvollsorm. Man bør behandle katter mot dette regelmessig ved behov.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page