
En vellykket jaktsesong handler både om forberedelse og gjennomføring
For mange er jaktsesongen årets høydepunkt. Både hund og menneske har drømt om og trent til dette, og alle gleder seg. Naturopplevelser, samspill mellom hund og fører, matauk, livets gang. En vellykket jaktsesong handler om gode forberedelser og planlagt gjennomføring.
Jakthundene våre tilbakelegger uendelig med kilometer i løpet av en dag med jakt, og grunnlaget må være på plass i god tid før startskuddet går. Jevn trening gjennom hele året er avgjørende. Å holde kroppen frisk gjennom jakta handler om godt grunnlag, riktig bruk og effektiv restitusjon. Jakthunden er toppidrettsutøver, og det er opp til oss å legge til rette for prestasjon.
Oppvarming og nedtrapping
Vær så snill å husk at en kald hund ikke skal direkte fra 0 til 100! La hunden gå seg godt varm før den slippes i ei økt. Kalde muskler og ledd må få sjansen til å varme seg opp, slik reduserer man risiko både for akutte skader og kroniske problemer.
Like viktig som å varme opp er det også å roe ned før ei økt er slutt. Og bruk gjerne varme/tørke/restitusjonsdekken etter endt økt. Varm og våt hund direkte i kald bil uten noe som helst nedtrapping og tørking er ikke lov!
(Og skal du kjøre langt etter ei økt med jakt, stans noen ganger på turen for å la hunden gå seg litt varm innimellom.)
Fôring
For de fleste hunder som er i god jevn trening hele året vil sannsynligvis det vanlige fôret være tilstrekkelig som energikilde, med noe økning i mengde/antall måltider og eventuelt tillegg av smakelige "matpakker" underveis på jakt. Men her er det store individuelle forskjeller, og åpenbart hunder som vil kreve endret fôr i jaktsesongen.
For mange vil et vanlig fôr tilpasset aktive hunder være et godt grunnlag. Aktive hunder bør også ta andre forhåndsregler, som god støtte til muskel- og skjelettsystemet. Hill's j/d er ideelt som basisfôr gjennom året for å forebygge problemer i bevegelsessystemet. Har hunden en tendens til å bli for tung igjennom året finnes Hill's j/d i en magrere variant, og er det direkte slanking som må til er det Hill's Metabolic + Mobility som er løsningen.
For de som trenger ekstra konsentrert energi frem mot og i sesongen er det et fôr fra Hill's som er svært godt egnet som heter Hill's i/d sensitiv. Det har god kaloritetthet, er meget smakelig og det er også veldig skånsomt for magen. Dette fôret kan også brukes av unghunder (og valper) og de aller aller fleste allergikere. Basisfôret blandet med dette, eventuelt å gå helt over til dette i de travleste jaktperiodene, fungerer som regel meget godt.
For de som trenger påfyll av energi underveis i dagen har vi på klinikken best erfaring med Specific Lunch Active. Hundene elsker den, og den har god kaloritetthet. Det er dessuten små, hendige bokser som er lette å bære med seg i sekken, og siden de er av folie er de også veldig kjekke å krølle sammen og frakte med seg hjem! Supert tips!
Husk: Vi anbefaler uansett ved endringer i fôring å gjøre dette gradvis. Alltid. Introduser nye fôr/fôrtyper gradvis over 1-2 uker.
Restitusjon
Det er ingen tvil om at jakta er en intens periode for mange jakthunder, mer intens enn man klarer å holde det på trening resten av året. Og mange vil også gjerne jakte flere ganger i uka. Det betyr at tiden mellom økter på jakt må brukes riktig!
Resitusjon og hvile er viktig for å holde sesongen igjennom og for å forebygge sykdom og skade.
Det første og viktigste er selvfølgelig å ta kontakt med oss om hunden ikke er frisk, ikke er i form eller får problemer med bevegelsessystemet. Ikke friske hunder skal ikke jakte.
For å holde bevegelsessystemet på topp gjennom sesongen er det viktig å ta vare på ledd og muskulatur. De fleste hundene opplever dager hvor de er spesielt stive og verre i løpet av jakta.
Rehabiliteringsterapeut Siv har både selv jakthunder og lang erfaring med å holde topptrente hunder i gang igjennom sesong. Mange kommer innom for en time hos Siv før jakta starter og regelmessig f eks ukentlig gjennom sesongen for å følge tilstanden, få hjelp med stive muskler eller slitne kropper generelt.
Og spesielt for hunder som har hatt halthet eller ryggproblemer vil en behandling hos dyrekiropraktor Camilla før og underveis i jaktsesongen forebygge at problemene forverres med økt aktivitet.
Time for rehab og kiropraktikk kan bestille spå nett www.melhusdyreklinikk.no/bestill-time eller ring oss på 72871001.
Vekt
Husk at matchvektra på en topptrent idrettsutøver aldri er høyere enn høyst nødvendig! Å løpe milevis er mye tyngre om man har ekstra dødvekt å dra på. "Før i tiden" var det noen som sverget til å fôre på litt før jakt for å ha litt å gå på i hold. Det anbefaler vi ikke. Slank hund har lavere belastning på kroppen generelt og på bevegelsessystemet spesielt.
Vaksiner
Et super tips når det gjelder jakthund og vaksiner er å passe på vaksinetidspunkt. Aller helst litt utpå våren, da unngår man vaksinering for tett på jakta men har også beskyttelse på topp.
Vi ønsker alle riktig gode opplevelser med hund i naturen i jakta, og
vi bidrar gjerne med å legge til rette for en vellykket jaktsesong!