top of page

Reise med hund?


Hvor skal du reise i sommerferien? Skal du ha hunden med?

De fleste av oss har noen dager eller uker ferie i løpet av sommeren, og det innebærer ofte å flytte litt på seg. For mange er dette reiser innenlands, gjerne til andre deler av landet, og mange reiser også utenlands. Uansett må man planlegge om man skal ha hunden med.

Når man skal feriere er det alltid hyggelig om hele familien er samlet, og hunden er en selvsagt del av gjengen. Men det er ikke like selvfølgelig at det alltid er riktig å ta hunden med, og det skal man vurdere i hvert enkelt tilfelle. Hvor skal man reise, hvordan reiser man, hvor lenge blir man borte og hva er farene dit man skal? Noen ganger er det beste at hunden blir hjemme, enten på kennel eller med pass organisert på annen måte.

Skal hunden være med er det ofte to hovedtanker en må ha i hodet: hvilke krav finnes i regelverket, og hva er anbefalt utover dette.

Generelle tips

Før reisen Luft alltid hunden godt før reisen starter, og gi gjerne noen små måltider underveis heller enn et større måltid like før en reiser. Gi tilgang på vann med jevne mellomrom.

Reise med hund i bil Hunder skal alltid være sikret i bil, enten i sele eller i godkjent transportbur av riktig størrelse. Planlegg når bilen pakkes, og sørg for at det er god sirkulasjon av luften i buret.

Reise med hund på fly Undersøk i god tid regelverket med det aktuelle flyselskap, det er ulike regler mellom de ulike selskapene og også varierende med hvor langt du skal reise. Vær spesielt oppmerksom for regler ved mellomlandinger også. Det er spesielle krav til transportbur for flyreiser.

Reisesyke Noen hunder blir rett og slett reisesyke, dvs med kvalme, sikling og stress. For dette kan man få kvalmestillende reisesyketabletter utskrevet hos veterinær.

Andre hunder er svært redde for å reise. I tilfeller hvor hunden likevel må være med, finnes det tiltak en kan gjøre både i form av forebyggende tiltak som feromoner osv eller angstdempende medisiner som også kan fås utskrevet hos veterinær.

Magesyke

Spesielt i varme men også generelt på reise er det lett at hundene kan få løs avføring. Vi anbefaler å bruke Zoolac eller Canikur pasta forebyggende på reise for alle hunder som lett kan få litt stresset mage. Dette fås kjøpt hos veterinær og hos enkelte apotek,

Faste medisiner

En del hunder står fast på medisiner. Husk å ta med tilstrekkelig slik at det holder gjennom ferien.

Kontaktinfo til veterinær

Hva om noe skulle skje i ferien som gjør at hunden trenger dyrlegehjelp? Undersøk hvordan du kan få kontakt med nærmeste veterinær dit du skal slik at du slipper å stå uten hjelp om uhellet er ute.

Forsikring

Ha gjerne med deg forsikringsnummeret til hundeforsikringen når du reiser, og skal du til utlandet må du undersøke om forsikringen din gjelder også der. Direkteoppgjør kan som regel ikke gjøres i utlandet.

Helse og reise

Når det gjelder helse og reise er det et sett med helt klare regler og i tillegg et sett med anbefalinger.

Innenlands For reiser med hund innenlands i Norge finnes det ingen lovpålagte krav. Vi har følgende anbefalinger: -oppdaterte nasjonale vaksiner

-bruk flåttmiddel forebyggende. flåtten sprer om seg, og nesten alle deler av landet har nå områder med flått. Skal man reise til områder med mye generell insektsplage bør man velge et flåttmiddel med såkalt repellerende effekt.

-reiser man til områder med ekstrem flåttplage kan man vurdere vaksine mot borreliose

Utenlands

Med en gang man krysser grensa ut av Norge, gjelder egne krav som må oppfylles for å kunne reise hjem igjen. Disse er ufravikelige, og dersom dette ikke er i orden kan man ikke krysse grensa tilbake til Norge.

Det er heller ikke fritt frem hvor en kan reise. For EU land har vi et etablert sett felles regler, men for land utenfor EU og land lengre bort enn Europa kan det gjelde helt andre regler både for innreise og hjemreise. Man MÅ ALLTID HOLDE SEG OPPDATERT PÅ DE ENHVER TIDS GJELDENDE REGLER FOR REISE.

www.mattilsynet.no/reise finner man en enkel reise-guide hvor man legger inn hvor man skal reise og får opp kravene. Her kan man også finne lenker til utenlandske krav. Er man i tvil kan man undersøke med det enkelte lands ambassader.

Pass og id-merking

Alle hunder som skal krysse grensen må være id merket med mikrochip og ha pass. Dette ordnes hos veterinær. Passet må være korrekt utfylt, og navnet på personen som ledsager hunden må være oppført i passet inkludert signatur. Mikrochippen må være aktiv.

Vaksiner

Skal man reise lengre enn til Sverige må hunden være rabiesvaksinert. Denne rabiesvaksinen er først gyldig 21 dager etter at den er satt, så man må være ute i god tid. Enkelte land krever rabiestiter, og noen land har andre regler til varighet av vaksinen enn oss.

I tillegg til vaksine mot rabies, er det også andre vaksiner som kan være anbefalt ved reise med hund. De vanlige turinevaksinene bør selvfølgelig være oppdaterte. Ellers her i Europa er særlig vaksine mot leptospirose aktuelt, så fort man reiser lengre sør enn Danmark. Enkelte steder er det også aktuelt med vaksine mot leishmania m.m.

Ormekur For å reise inn til Norge, men også andre land fri for revens dvergbendelorm, kreves behandling med ormekur mot bendelorm. Dette må gjøres hos og attesteres av veterinær. Les mer om regelverket for denne ormekurbehandlingen på vår egen side her

Parasitter

I tillegg til den lovpålagte behandlingen mot bendelorm anbefales sterkt å også forebygge/behandle mot smitte av også andre innvortes og utvortes parasitter. Litt avhengig av hvor man reiser, kan ulike av disse parasittene enten gi eller føre med seg mange sykdommer. Dette er flått, lopper, lus, mygg, sandflue, hjerteorm, fransk hjerteorm og lungeorm.

For å være beskyttet mot alle disse må man bruke en kombinasjon av flere preparater. Disse preparatene er reseptpliktige og fås utskrevet hos veterinær.

Raser

Man må være oppmerksom på at det i mange land er forbud mot enkelte hunderaser. Disse rasene kan man da ikke ta med seg på reisen.

Munnkurv

Noen land har krav om bruk av munnkurv på hunder ved ferdsel på offentlig sted, og f.eks. på tog, buss osv.

Følger man rådene ovenfor vil en på best mulige måte ta vare på hunden ved reiser i inn- og utland.

For alle hunder som går hos oss kan vi foreskrive de riktige medisiner, vaksiner og parasittmidler før sommerferien.

Ta kontakt med oss i god tid så ordner vi alt som skal til!

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page