top of page

Diagnostisere

Mange har tanker rundt dette med å være veterinær og å skulle finne ut hva som er galt hos pasienter som ikke kan fortelle oss hvor det gjør vondt. Ikke så sjelden blir det sammenlignet med å være barnelege, hvor små barn på samme måte som dyr gir uttrykk for at noe er galt, men ikke hva. Men ofte forteller de på sin måte mer enn man tror. Og da må vi bruke sanser, kunnskap, erfaring, diagnostiske hjelpemidler og kanskje til og med av og til litt intuisjon. Å stille riktig diagnose er helt avgjørende for riktig behandling.   

Valp/kattunge kontroll

Både valper og kattunger undersøkes hos veterinær og får sin grunnvaksinering i ung alder. For hunder gjelder dette som hovedregel ved 8 og 12 ukers alder, mens hos kattunger noe senere (12 og 16 ukers alder). Ved disse veterinærbesøkene kontrolleres også valpen eller kattungen for kjente misdannelser eller funksjonsfeil, og dersom den skal få et nytt hjem anbefales en helseattest.

Unghund/ungkatt kontroll

For ungkatter, som gjerne blir kastrert ved ca 6 måneders alder, er en del av dette besøket hos veterinæren også en generell helsekontroll. For unghunder, spesielt av raser som kan være utsatt for genetiske disposisjoner for ulike lidelser og haltheter, kan det være fornuftig å få gjort en unghundkontroll ved 6-7 måneders alder slik at man tidlig kan plukke opp tegn på problemer.

Seniorkontroll

Hunder fra ca 7 års alder og katter fra ca 9 års alder betegner vi gjerne som Seniorer. Og for disse er det viktigere enn før med tett oppfølging av helsestatus, fordi aldersbetingede sykdommer ofte begynner å gjøre seg gjeldende i denne alderen. Særlig for katter. Vi har Seniorkontroller tilpasset den enkelte art og individ, for å best mulig kunne tilby våre seniorer en god alderdom.

Vektkontroll

Overvekt har dessverre blitt et utstrakt problem for våre firbeinte venner. Og vektkontroll har blitt en stadig viktigere del av vårt forebyggende helsearbeid. Heldigvis finnes det i dag gode hjelpemidler for vektkontroll og vektnedgang for våre kjæledyr.

Drektighetskontroll

Når man spent venter på valper eller kattunger kan vi enkelt gjøre en drektighets kontroll ved hjel av ultralyd (tidlig) eller røntgen (sent). I tillegg til å konstatere drektighet, kan vi også ved ultralyd vurdere om fostrene utvikler seg normalt, om hjertet slår som det skal og at alt virker normalt med fosterhinner og placenta. På røntgen kan vi vurdere antallet foster, slik at man er forberedt på dette før fødsel.

Please reload

bottom of page