top of page

Hjelp oss å redde liv
Bli blodgiver

Fra tid til annen har vi pasienter som trenger blodoverføring. Dette er ofte relativt akutte situasjoner, og vi trenger derfor tilgang til blodgivere som på kort varsel kan stille opp for å gi blod. 

Per i dag er det ingen blodbanker for dyr nord for Dovre, og all blodoverføring baserer seg derfor på denne typen akutt overføring. 

Hva betyr det å stille hunden eller katten sin til disposisjon som blodgiver? 

Ved å fylle ut skjemaet under registreres dere i vårt blodgiver register. Det er rett og slett en liste over hunder og katter vi kan ringe dersom vi akutt trenger hjelp til en pasient som må ha blodoverføring. 

Hvordan foregår blodgiving?
I praksis tar et besøk for blodgiving ca en time. 

Selve tappingen av blodet foregår ved at man fører blod fra en stor blodåre gjennom en nål og slange inn i en blodpose tilsatt spesielle stoffer for å ta vare på blodcellene. For katter bruker man ei stor sprøyte med samme innhold. 

Hvilke krav er det til hunder og katter som skal være bloddonorer?

- Gjerne 1-8 år

- Helst veie minst 25 kg for hunder og 5 kg for katter. 
- Være frisk og ikke stå på faste medisiner

- Være fullvaksinert

- Ikke være drektig (kan ha hatt kull)

- Ikke ha vært i utlandet (unntatt Sverige)

Hunden og katten kan ikke selv noen gang ha mottatt blodoverføring.

Det er også en stor fordel om hunden er rolig og trygg og takler å bli tatt blodprøve av samt sitte/ligge rolig mens blodet doneres. Alternativt vil vi gi litt lett beroligende, slik som vi også gjør for kattene.  

Blodtyping
Alle som skal gi blod blir blodtypet. På den måten vet vi hvilken blodtype donoren har slik at vi vet om blodet passer. Blodtyping skjer første gang man skal gi blod, etter det er det ikke nødvendig med ny blodtyping. 

Hvor ofte kan man gi blod?

Den generelle anbefalingen om blodgiving sier at det bør gå 3 måneder mellom hver gang man gir blod. I praksis er det sjelden vi har behov for å få blod fra samme hund eller katt så ofte som dette. 

Premiering

Blodgiving baserer seg jo i stor grad på frivillighet, men vi vil gjerne belønne våre bloddonorer ekstra for den ekstremt viktige innsatsen de gjør. 

Ved blodgiving får donoren en generell helseundersøkelse og i tillegg en full blodstatus med full profil blodprøve. Blodgiver blir også blodtypet. Som ekstra takk gir vi med en stor sekk fôr av passende type. Alt dette er gratis for blodgiver. 

415748068_1368937113995360_1987009264202261854_n.jpg

Bli

BLODGIVER

For å registrere dere som blodgiver, vær vennlig å fylle ut og sende inn følgende:

bottom of page